divendres, 25 de maig del 2007

ELS VOLS MISTERIOSOS



Ahir al vespre vaig tenir l'oportunitat de veure un documental a la BBC2 titulat Mystery Flights (Vols Misteriosos). El programa tractava dels misteriosos avions , Boeing i Gulf Stream, de la CIA que van ser detectats de forma casual pels "plane spotters" en aeroports europeus, entre ells Palma de Mallorca. El "plane spotting" es una afició que consisteix simplement en fer fotos d'avions i prendre algunes dades tals com el numero de l'avió.

El programa explicava com sospitos d'Al-Quaida que en molts casos vivien en paisos europeus eren segrestats per membres de la CIA i en enviats amb aquests avions a presons fora dels EEUU, lluny de la legislacio americana, on eren torturats amb la fi d'obtenir informacio sobre els moviments d'aquesta organització. Entre les presons utilitzades es parla de Polonia, Marroc, Afghanistan. En el millor del casos aquest presos han estat alliberats, com el cas d'un venedor de cotxes alemany que va ser alliberat en un bosc a Albania. En altres casos son retornats a Guantanamo i en el pitjor dels casos son desaperaguts.

Ara bé, els governs europeus estaven implicats en tot aixo?. Tot i que no hi ha evidencies clares sobre aquest punt, pel que diuen tots els testimonis presentats si semblaria que n'eren plenament conscients d'aquestes practiques.

Un cop tot aixo es va posar a la llum publica, la CIA i els governs europeus han decidit que era millor aturar aquestes practiques a Europa, i ara sembla que es continuen fent al Marroc i a Etiopia.

Podeu trobar mes informacio en el seguents links:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/this_world/6681983.stm

http://www.msnbc.msn.com/id/10468556/site/newsweek/